perjantai 28. tammikuuta 2011

25 tilapaivitysta

Facebookin puutteessa taas merkintoja muistikirasta ja pahoittelut aan pisteiden puuttumisesta, taalla Kateshin ainoassa nettikahvilassa skandinaaviset merkit eivat ole vahvasti lasna.

1-5
...Daladala oli elamys.
...Vaikka Ikean konseptista ei taalta kasin voi sanoa mitaan kovin mairittelevaa, on myonnettava etta Ikean sininen kassi pelasti taas paivan!
...Baba Victor kehui elaneensa tanaan msungun (valkoisen) elamaa, kun tuli taksilla kotiin ja latasi kannykkansa aurinkokennolaturillani.
...Mullistin tanaan kaytantoja antamalla oppilaiden korjata itse omat tehtavansa. Ei taida toistua?
...on joutunut tanaan nenatysten omastaan poikkeavan ihmis- ja oppimiskasityksen kanssa, kun oppilaita kyykytettiin ja lyotiin kepilla heidan unohdettuaan tuoda sankkoja kouluun tullessaan.

6-10
...Ekat extra-enkuntunnit vihdoin pidetty halukkaille 5.-7.-luokkalaisille. Toimi ihan kohtalaisesti, ainakin paremmin kuin ihan normi liitutaulutunnit. Ainoa vaan, etta taalla pienryhma on naemma 25 oppilasta...
...alkaa tuskastua ainaiseen ruoanlaittoon, vaikkei joudu itse kuin seuraamaan sivusta.
...kavi etsimassa hyeenoja pimean tultua, muttei loytynyt kuin jaljet. Vaarallisinta taalla on mita ilmeisimmin maassa lojuvien oksien pitkat piikit, jotka muistuttavat hiukan orapihlajan piikkeja. Tanaan toinen osuma
...Yossa kaikuu mystinen ohooodja (?), kuin joku intiaanien kutsuhuuto. Huuto aloitetaan, kun tarvitaan apua ja pian muut vastaavat eri puolilta kylaa. Huuto jatkuu, kunnes ryhma on koossa tai ongelm ratkaistu. Nyt huutelua jatkunut pari tuntia, ilmeisesti joku on hukannut lehman.
...Kaksi poikaa hakksi ja potki tanaan pienempaa kunnes tama oksensi. Tasta tuli keppia kammeniin ja kostoksi pieni poika hakattiin uudestaan. Koettelee ymmarrysta tallainen.

11-15
...Tanaan ei tapahtunut yhtaan mitaan. Nama paivat on ihan mukavia, mutta tuovat tullessaan sen eurooppalaisen tunteen etta hei, olet Afrikassa nyt ja mita sina taalla teet: et yhtaan mitaan!
...Jos oppilaat pitavat erityisesti opettajan pitamasta tunnista, he tuovat talle lahjan. Ei vaikuta olevan mitenkaan erityisen yleista, joten olen ilmeisesti tehnyt jotain oikein, koska sain tanaan kuusi kananmunaa.
...kuvitteli paasevansa niska- ja hartiaongelmista ollessaan vieroitushoidossa tietokoneesta, mutta tehtavien punakynaily (ja sita tassa systeemissa riittaa!) liian korkean poydan aaressa ajaa ihan saman asian.
...oli vihdoin hyodyllynen keittiossa! Opetin miten paahtoleipaa "paahdetaan" eli takalaisittain paistetaan pannulla :)
...mukana olleet suomenkieliset kirjat luettu, siirryn englanninkielisiin lastenkirjoihin.

16-20
...vaihtaa varia hyvin hiljalleen, mutta vaihtaa kuitenkin. Taalla vaan ei oteta aurinkoa uikkarit paalla tai kuljeta kovin vahissa vaatteissa, joten tulen kaiketi olemaan varsin rajallinen. Eli ehka hyva etta rusketun hitaasti?
...Ruoka tehdaan kylla alusta loppuun itse, mutte se mika ostetaan valmiina (paahtoleipa, mehu) on ihan karmeaa sokeri- ja lisa-ainekuraa. Syyna jaakaapittomuus, mutta kaiketi myos paikallisten hyvin sokeriset makutottumukset? Onneksi mina saan nykyaan teeni ilman sokeria.
...on tuskastunut palautteen ja kontaktin puutteeseen. Aina valilla pilkahtelee ilon aiheita, mutta taalla opettajan ja oppilaan valilla on aivan toisenlainen muuri kuin Suomessa, ja se murenee hitaasti. Kielimuuri ei ainakaan helpota tilannetta.
...Kuka on keikauttanut tutun kuu-ukon veneeksi??
...koki tanaan taas niita opettamisen ilon pilkahduksia. Voi kun taman hanan osaisi vaantaa kunnolla auki! Odotan viikon paasta saapuvaa suomalaista opettajapariani jo innolla: ehka yhdessa teemem pilkahduksista valovirtaa?

 21-25
...Talla alueella pitaisi sataa nyt, mutta on ollut kuivaa jo viikon. Ihmiset alkavat huolestua, puistelevat paataan. Toinen viikko viela ja maissit ja pavut ovat vaarassa.
...on manuaalinen kopiokone. I miss our Canon.
...Tanaan meidan olohuoneessamme lauletaan ja rukoillaan hurmoksellisesti. Amen.
...lahtee aamulla klo 5.45 kavelemaa Gendabin keskustaan bussille paastakseen Kateshiin, josta pitaisi tiedustelutietojen perusteella loytya nettikahvila. Molempiin suuntiin kulkee yksi bussi paivassa. Huomenna on viela erikoispaiva, kun on isot markkinat, joten pitaa olla ajoissa jos haluaa saada varmuudella istumapaikan. Ei tama nettiyhteys muodostu ihan yhta rivakasti kuin kotona.
..Dodii, nettikahvila loytyi! Aika on rajallinen, joten viestintakin rajallista, mutta ensi viikonloppuna Babatista sitten toivottavasti taas paremmalla ajalla. Olette rakkaita ja ajatuksissani <3

3 kommenttia:

  1. Upeaa luettavaa. Kyllä se vaatii tietynlaista rohkeutta lähteä aivan erillaiseen "maailmaan" :)Varmasti upea kokemisen arvoinen kokemus. Hienoa että jaat sen kanssamme.

    VastaaPoista
  2. Hei Mirja!
    Kiitos todella mielenkiintoisesta blogista! Minulle tämä on kertonut todella paljon siitä, missä todellisuudessa siellä eletään. Itse olen vuorotteluvapaalla ja irti KEVA -kuvioista, mutta silti seuraan mielenkiinnolla blogiasi. Ja odotan ja toivon että yhteistyö koulujen kanssa siellä ja meillä Suomessa lisääntyy ja syvenee, ja voin itsekin tulevaisuudessa olla edesauttamassa sitä.
    Toivon sinulle terveyttä ja voimia sinne täältä lumen ja pakkasen keskeltä
    terveisin Tiitisen Leena

    VastaaPoista
  3. Hei Mirja
    Kirjoitat mielenkiintoisesti ja elävästi. Blogia on tosi hauskaa lukea. Terveisiä Vantaalta! Laila

    VastaaPoista