maanantai 11. helmikuuta 2013

Solar power & polar power

Me saimme viime viikolla ostettua ja viritettyä testikäyttöön 80 wattisen aurinkokennon, joten solar powerista ja sen mahdollisuuksista on puhuttu nyt paljon. Iltaisin myös valaisemme huushollimme neljällä aurinkokennolampulla, joiden valossa syödään, jutellaan, työskennellään, käydään suihkussa jne. Onneksi täällä ei pilvisenäkään päivänä ole pulaa tuosta solar powerista, vaan sitä riittää kunhan on millä ottaa!

Tässä koulun upouusi aurinkokenno testikäytössä takapihallamme. Testiolosuhteet voivat vaikuttaa hiukan epämääräisiltä, mutta tuo tyhjän eläinsuojan katto oli kuin luotu tarkoitukseen!

Olemme lanseeranneet käyttöön myös uuden, paikallisia ihmisiä kovasti huvittavan termin ”polar power”. Solar powerin tavoin se on energiaa jonka avulla monet päivittäiset askareet helpottuvat ja – mikä parasta – myös tässä kyseessä on uusiutuva luonnonvara. Solar powerin tavoin sitä voi ladata pitkin päivää ja varastoida akkuun, mutta vain rajallisen määrän eli latauksen tulisi mielellään olla säännöllistä. Aurinkoisessa ilmanalassa polar poweria kertyy erityisen hyvin ja pilvisinä aikoinakin sen lataaminen onnistuu jotenkuten, mutta myrskyssä akku tyhjenee nopeasti.

Polar powerin merkittävin ominaisuus on, että se auttaa arktisempiin oloihin tottuneita ”mzunguja” kestämään erilaiset päiväntasaajalla eteen tulevat sattumukset ja erikoisuudet. Hieman höpsön hellyyden ja luovan hulluuden lisäksi polar power koostuu pitkistä keskusteluista, rehellisestä itsetutkiskelusta ja –ironiasta sekä hirtehisestä huumorista. Energiamuotona tämä on osoittautunut lähes korvaamattomaksi.

Ilmeisesti termin lanseeraus on onnistunut, sillä etenkin projektiassistenttimme huudahtaa kiitettävän usein jonkin kiihkeän debatin jälkeen tehdyn suloisen sovun tai muun sopivan tilaisuuden tullen: "Polar power!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti