maanantai 11. maaliskuuta 2013

Postia Suomesta!

Meillä oli Harghushayn koululla postipäivä! Kutos-seiskaluokkalaiset saivat postin mukana nipun kuvitettuja kirjeitä Muhoksen ala-asteelta ja minä toimitin vitosluokkalaisille Bovallius-ammattiopiston opiskelijoiden talvisia piirustuksia. Osa Bovalliuksen opiskelijoiden kirjeistä meni jo aiemmin Singen yläasteelle, ja siellä suuri kysymys kuului, ketkä onnekkaat opiskelijoita saavat kirjeet, kun kaikki olisivat ne halunneet.
Saadut harvinaiset kirjeet luettiin tarkkaan ja huolella.
Mutta olipa tosiaan aivan ihania kirjeitä ja piirroksia, joissa esittäytyi yhtä aikaa sekä perinteinen että tuore Suomi. Hiihtämisen, jääkiekon ja salibandyn selittäminen onnistui vielä helpohkosti taululle piirustellen ja elävää esimerkkiä näyttäen (oli varmaan näky!), mutta äkäiset linnut tuottivat jo näissä oloissa vähän haastetta. Moottorikelkkaa veikattiin kuvan perusteella lentokoneeksi, mutta joku selvyys saatiin senkin toimintaan, samoin kuin suomenpystykorvan ominaispiirteisiin. Pöllöt sen sijaan olivat täälläkin jotakuinkin tuttu otus, mutta kerrostalon konsepti päällekkäin asuvine perheineen tuntui aika ihmeelliseltä.

Monikaan oppilaista ei ole koskaan nähnyt kerrostaloa.
Useammassa kuvassa ja kirjeessä esiintyneet lumiukot herättivät erityistä hämmennystä. Joku valkonaama se selvästikin on, mutta kovin kummallisen näköinen. Lumen ominaisuuksia selvitellen ja pallojen pyörittämistä pitkin luokkaa demonstroiden tämäkin arvoitus ratkesi. Porkkanananenä ja hiilisilmät olivat lasten mielestä ihan ymmärrettäviä lisäyksiä, muta sen sijaan kun sanoin että lumiukolle voi laittaa hatun päähän tai vaikka kaulaliinan, niin syystä tai toisesta se oli kovasti hilpeyttä herättävä ajatus. 
Mystisen kalpeanaaman arvoituskin selvisi lopulta.
Kiitos kaunis siis Muhokselle ja Jyväskylään; tämän monipuolisempaa ja värikkäämpää Suomi-esittelyä en olisi itse osannut suunnitella! Paluupostia lupasivat lähettää. Saa nähdä mitä meidän oppilaiden kieli- ja piirustustaidolla saadaan aikaan, mutta luulenpa että ainakin vähemmän lunta niistä kuvista löytyy?

1 kommentti:

  1. Hei! Kivalta vaikuttaa tämä blogisi! Onko meidän muidenkin ihmisten mahdollista lähettää tervehdyksiä tuonne kouluun? Olisi todella kiva ja haluaisin heille jotain piirustuksia tms lähettää! Voisitko kertoa mahdollisesti osoitteen jos lähettää saa kuka vain? Olisi niin kiva heitä piristää!

    VastaaPoista