torstai 10. tammikuuta 2013

Lähdön äärellä

Viimeinen viesti Suomen kamaralta, huomenna tähän aikaan ollaan jo toivottavasti Arushassa, jossa nukutaan yksi yö ennen kuin jatketaan Babatiin. Arusha on Tansanian toiseksi suurin kaupunkin, joten siellä on tarkoitus tehdä myös isompia ostoksia, sillä tähän tietoon meille on varattu SINI-koululla Gendabissa opettaja-asunto, jossa on kyllä sängyt ja ehkä muutama muu huonekalu, mutta mitään ruoanvalmistus-, pesu- ja muita arkitarpeistoja ilmeisesti ei. Ja vaikka kakkostukikohtamme Babati sentään on jo jonkinlainen kaupunki, läheskään kaikkea siellä ei ole saatavilla. Ainakin juustoa ja jugurttia pitänee yrittää Oonalle löytää, ettei kulttuurishokki ole heti liian kova - mitään meijerituotteitahan maassa ei ole laajalti saatavilla.

Tänään ollaan yksi yö Helsinki-Vantaalla lentokenttähotellissa ja niin Oona pääsi ylellisesti ja riemukkaasti Hiltonin ammeeseen iltapolskuttelemaan. Nyt pitää nauttia kun vielä voi; kohta on vain niitä tansanialaisia suihkuja, joiden kanssa saa välillä ihan tosissaan varoa sähköiskua, kun putkesta tulee vain kylmää vettä, joka sitten lämmitetään siinä suuttimessa. Ja ne kytkennät siellä nyt on aina mitä on... Nostalgista. Ja tämä ylellisyys siis vain siellä missä on sähköä eli Gendabissa sitten vain sitä kylmää vettä. Vaan eipähän tule sähköiskua! Tosin eipähän sitä kaikille tule sitä kylmääkään vettä - ei varsinkaan mistään omasta hanasta - vaan kyllä sen useimmat joutuu kantamaan kauempaa.

Alan näemmä taas tulla kirpaisevan tietoiseksi siitä, kuinka epätasaisesti maailmassa hyvinvointi jakautuu ja olen sentään vasta Helsingissä. Taidan painua pehkuihin niin ehdin nukkua jonkun tunnin ennen aamuöistä herätystä. Sitten voidaan lähteä matkaan ja ehkä ennen matkan päättymistä tehdä edes jotain pientä sen hyvinvoinnin jakamiseksi uudelleen ja vähän reilummin. Edes jotain. Sinituotetta kiitän jo tässä vaiheessa lämpimästi tästä mahdollisuudesta ja heidän pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä työstään tällä saralla.

Hyvää yötä ja palataan asian äärelle seuraavan kerran Tansanian maaperältä!

1 kommentti: